Dziś przygotowałam dla Was przepis na sycący krem z pieczonych białych warzyw. Dodatek gruszki nadaje mu odpowiedniej słodkości a przyprawy sprawiają, że działa rozgrzewająco. Idealny jako lunch lub kolacja w chłodne dni.
Składniki na 2 porcje:
¼ kalafiora ok 200g
1 nieduży seler (korzeń)
2 pietruszki (korzeń)
pół małej cebuli
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 por (biała część)
2 marchewki
1 gruszka
1 łyżka oleju
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, imbir, curry, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i obierz. Kalafiora, seler i pietruszkę pokrój i piecz 30 min w 170 st. W tym czasie przygotuj wywar. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku na ok 25 minut. Dodaj do nich ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę, pora i czosnek pokrój w piórka i zeszklij na oleju, a następnie połącz z wywarem. Po upieczeniu warzyw dodaj je do garnka wraz z obraną i pokrojoną gruszką oraz dopraw przyprawami, a wyjmij ziarenka i liście. Gotuj jeszcze 10 minut, a po tym czasie zmiksuj na gładki krem. Podawaj polane oliwą razem z grzankami i posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków (ok 450g)
Kcal 253
Białko 8,8g
Tłuszcze 6,3g
Węglowodany 32,75g