Blog

Zupa krem z białych warzyw z gruszką

Dziś przygotowałam dla Was przepis na sycący krem z pieczonych białych warzyw. Dodatek gruszki nadaje mu odpowiedniej słodkości a przyprawy sprawiają, że działa rozgrzewająco. Idealny jako lunch lub kolacja w chłodne dni.

Składniki na 2 porcje:

¼ kalafiora ok 200g

1 nieduży seler (korzeń)

2 pietruszki (korzeń)

pół małej cebuli

2 ziemniaki

2 ząbki czosnku

1 por (biała część)

2 marchewki

1 gruszka

1 łyżka oleju

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, imbir, curry, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i obierz. Kalafiora, seler i pietruszkę pokrój i piecz 30 min w 170 st. W tym czasie przygotuj wywar. Marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę i wrzuć do wrzątku na ok 25 minut. Dodaj do nich ziele angielskie i liść laurowy. Cebulę, pora i czosnek pokrój w piórka i zeszklij na oleju, a następnie połącz z wywarem. Po upieczeniu warzyw dodaj je do garnka wraz z obraną i pokrojoną gruszką oraz dopraw przyprawami, a wyjmij ziarenka i liście. Gotuj jeszcze 10 minut, a po tym czasie zmiksuj na gładki krem. Podawaj polane oliwą razem z grzankami i posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków (ok 450g)

Kcal 253

Białko 8,8g

Tłuszcze 6,3g

Węglowodany 32,75g