W jesienne, dżdżyste dni przyda się talerz rozgrzewającej zupy cebulowej. Tym razem z pyszną, słodko-kwaśną, karmelizowaną czerwoną cebulką i grzankami z chleb żytniego!
Składniki:
1 kg cebuli białej
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek pora
2 ziemniaki
ziele angielskie
liść laurowy
2 łyżki oleju
1 czerwona cebulka
2 łyżki octu
1 łyżka cukru
a ponadto: pieprz, sól, papryka w proszku, imbir, kurkuma
Sposób przygotowania:
Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej ok 1,5 litry wody, dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości. W tym samym czasie obierz oraz posiekaj cebulę i pora w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Z gotowego wywaru wyjmij ziarenka i liście, a dodaj cebulę, pora i pokrojone ziemniaki. Gotuj pół godziny na wolnym ogniu i przypraw do smaku.
W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulkę. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka i zeszklij na 1 łyżce oleju, tak aby zmiękła, a następnie dodaj cukier i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj ocet i 3 łyżki wody. Duś na mały ogniu do ok 20-25 min (aż do całkowitego odparowania).
Tak przygotowaną karmelizowaną cebulką udekoruj zmiksowaną zupę. Podawaj z grzankami.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 1 porcji bez grzanek (ok 400g)
Kcal 129
Białko 3,61g
Tłuszcze 3,92g
Węglowodany 17,25g