Blog

Zupa cebulowa

W jesienne, dżdżyste dni przyda się talerz rozgrzewającej zupy cebulowej. Tym razem z pyszną, słodko-kwaśną, karmelizowaną czerwoną cebulką i grzankami z chleb żytniego!

Składniki:

1 kg cebuli białej

2 marchewki

1 pietruszka

1 kawałek pora

2 ziemniaki

ziele angielskie

liść laurowy

2 łyżki oleju

1 czerwona cebulka

2 łyżki octu

1 łyżka cukru

a ponadto: pieprz, sól, papryka w proszku, imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Marchew i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Do garnka wlej ok 1,5 litry wody, dodaj włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj do miękkości. W tym samym czasie obierz oraz posiekaj cebulę i pora w kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju. Z gotowego wywaru wyjmij ziarenka i liście, a dodaj cebulę, pora i pokrojone ziemniaki. Gotuj pół godziny na wolnym ogniu i przypraw do smaku.

W tym czasie przygotuj karmelizowaną cebulkę. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka i zeszklij na 1 łyżce oleju, tak aby zmiękła, a następnie dodaj cukier i poczekaj aż się całkowicie rozpuści. Następnie dodaj ocet i 3 łyżki wody. Duś na mały ogniu do ok 20-25 min (aż do całkowitego odparowania).

Tak przygotowaną karmelizowaną cebulką udekoruj zmiksowaną zupę. Podawaj z grzankami.

Smacznego!

Wartość odżywcza w 1 porcji bez grzanek (ok 400g)

Kcal 129

Białko 3,61g

Tłuszcze 3,92g

Węglowodany 17,25g