Dziś przychodzę do Was z pomysłem na obiad dla zapracowanych. Jednogarnkowe leczo z ciecierzycą i dużą ilością warzyw to idealna propozycja na pełnowartościowy posiłek, który robi się praktycznie sam. Najlepiej smakuje z dodatkiem nachosów z tortilli.
Składniki na 2 porcje:
Leczo:
1 czerwona papryka (lub mieszanka pół czerwonej, pół żółtej)
1 mała cukinia
2 łodygi selera naciowego
240g odsączonej gotowanej ciecierzycy (1 puszka lub słoik)
pół dużej cebuli lub 1 mała
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 puszka pomidorów krojonych
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, oregano, bazylia
Nachosy:
2 tortille
1,5 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka ostra
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pomidory, cieciorkę oraz przyprawy i duś ok 15 minut. W tym czasie przygotuj nachosy. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Każdy pacek tortilli przekrój na 8 części, przypraw, rozłóż na blaszce i posmaruj olejem. Piecz ok 7-8 minut.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal 541
Białko 19,95g
Tłuszcze 18,8g
Węglowodany 68,95g