Blog

Wegetariańskie leczo z ciecierzycą

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na obiad dla zapracowanych. Jednogarnkowe leczo z ciecierzycą i dużą ilością warzyw to idealna propozycja na pełnowartościowy posiłek, który robi się praktycznie sam. Najlepiej smakuje z dodatkiem nachosów z tortilli.

Składniki na 2 porcje:

Leczo:

1 czerwona papryka (lub mieszanka pół czerwonej, pół żółtej)

1 mała cukinia

2 łodygi selera naciowego

240g odsączonej gotowanej ciecierzycy (1 puszka lub słoik)

pół dużej cebuli lub 1 mała

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 puszka pomidorów krojonych

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski, oregano, bazylia

Nachosy:

2 tortille

1,5 łyżki oleju rzepakowego

przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, pokrój w kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodaj pomidory, cieciorkę oraz przyprawy i duś ok 15 minut. W tym czasie przygotuj nachosy. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Każdy pacek tortilli przekrój na 8 części, przypraw, rozłóż na blaszce i posmaruj olejem. Piecz ok 7-8 minut.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal 541

Białko 19,95g

Tłuszcze 18,8g

Węglowodany 68,95g