Mam nadzieje, że lubicie sernik, bo mam dla Was przepis na pyszne mini serniczki o smaku waniliowym.
Poniżej przepis.
Składniki na ok 16 sztuk:
1 kostka twarogu (chudego lub półtłustego)
1 opakowanie jogurtu skyr (150g)
3 jajka
1 opakowanie budyniu bez cukru (u mnie waniliowy)
50g cukru pudru
80 g erytrolu
70g masła
pół łyżeczki sody oczyszczonej (może być proszek do pieczenia)
(opcjonalnie garść borówek)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 160 st. Twaróg rozdrobnij (np. widelcem), dodaj do niego skyr i wymieszaj. Miękkie masło ucieraj razem z cukrem i erytrolem na puszystą masę (ja nie miałam cukru pudru więc zmieliłam cukier razem z erytrolem). Białko oddziel od żółtek i miksuj na sztywną pianę. Żółtka dodaj do masy z masła, zmiksuj a następnie dodawaj twaróg po łyżce cały czas mieszając. Dodaj budyń i sodę i ponownie wymieszaj. Na koniec połącz delikatnie masę z pianą z białek i przełóż do przygotowanych foremek na babeczki. Udekoruj każdy serniczek 2 szt wcześniej umytych i osuszonych borówek. Piecz ok 35 min w 160 st, a po zakończeniu nie wyjmuj od razu z piekarnika tylko zostaw na ok godzinę w środku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wychładzaj na kuchennym blacie a potem w lodówce.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 serniczka
Kcal 94,3
Białko 5,72g
Tłuszcze 4,77g
Węglowodany 12,27g