Blog

Tartaletki a’la szarlotka

Tartaletki na kruchym cieście bez mąki, masła lub magraryny i cukru? Tak, to możliwe, a w dodatku mają bajeczny smak jabłkowo-orzechowy!

Orzechowe tartaletki bez cukru a’la szarlotka:

Składniki na 6 sztuk

Kruche ciasto:

100g płatków owsianych

100g masła orzechowego

50g erytrolu

1 jajko

pół łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:

3 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki erytrolu

pół szklanki wody

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel w blenderze razem z erytrolem, połącz z masłem i jajkiem, wymieszaj, a potem wyrabiaj (może się kruszyć). Włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, dodaj wodę, erytrol i cynamon. Praż jabłka aż do całkowitego odparowania wody. Ciasto podziel na 6 części i wyłóż nim formy na tartaletki wysmarowane tłuszczem. Rozłóż nadzienie i piecz w nagrzanym piekarniku w 180st przez ok 20-22 minuty.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 tartaletki bez polewy (ok 135g)

Kcal 227

Białko 4,72g

Tłuszcze 12,73g

Węglowodany 32,05g