Tartaletki na kruchym cieście bez mąki, masła lub magraryny i cukru? Tak, to możliwe, a w dodatku mają bajeczny smak jabłkowo-orzechowy!
Orzechowe tartaletki bez cukru a’la szarlotka:
Składniki na 6 sztuk
Kruche ciasto:
100g płatków owsianych
100g masła orzechowego
50g erytrolu
1 jajko
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki erytrolu
pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiel w blenderze razem z erytrolem, połącz z masłem i jajkiem, wymieszaj, a potem wyrabiaj (może się kruszyć). Włóż do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż na patelnię, dodaj wodę, erytrol i cynamon. Praż jabłka aż do całkowitego odparowania wody. Ciasto podziel na 6 części i wyłóż nim formy na tartaletki wysmarowane tłuszczem. Rozłóż nadzienie i piecz w nagrzanym piekarniku w 180st przez ok 20-22 minuty.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 tartaletki bez polewy (ok 135g)
Kcal 227
Białko 4,72g
Tłuszcze 12,73g
Węglowodany 32,05g