Blog

Szakszuka

Dziś przygotowałam dla Was przepis na szakszukę, czyli jajka w pomidorach. Ta bliskowschodnia potrawa to idealny pomysł na zdrowe śniadanie (lub kolację).

Aby jeszcze bardziej urozmaicić posiłek dodałam do niego paprykę i cebulkę.

Smakuje wyśmienicie

A jeżeli chcesz cieszyć się pysznymi posiłkami i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, napisz do mnie. Pomogę Ci to zrobić.

Składniki na 2 porcje:

1 puszka pomidorów krojonych *

1 papryka

pół cebuli

2 jajka

1 łyżka oleju rzepakowego

1 garść świeżej kolendry

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Paprykę i cebulę umyj, osusz i zeszklij na rozgrzanym oleju po czym dodaj pomidory krojone. Przypraw i duś ok 5 minut. Po tym czasie wbij jajka na pomidory. Smaż (nie mieszaj) na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Na koniec posyp świeżą kolendrą. Podawaj z pieczywem (najlepiej z grzankami).

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal: 207

Białko 9,8g

Tłuszcze 10,8g

Węglowodany 19,6g

*Możesz użyć też świeżych pomidorów, ale czas przygotowania się wydłuży. Najpierw sparz pomidory alby usunąć skórkę, potem pokrój je i duś do odparowania większości wody.