Dziś przygotowałam dla Was przepis na szakszukę, czyli jajka w pomidorach. Ta bliskowschodnia potrawa to idealny pomysł na zdrowe śniadanie (lub kolację).
Aby jeszcze bardziej urozmaicić posiłek dodałam do niego paprykę i cebulkę.
Smakuje wyśmienicie
A jeżeli chcesz cieszyć się pysznymi posiłkami i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie, napisz do mnie. Pomogę Ci to zrobić.
Składniki na 2 porcje:
1 puszka pomidorów krojonych *
1 papryka
pół cebuli
2 jajka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 garść świeżej kolendry
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Paprykę i cebulę umyj, osusz i zeszklij na rozgrzanym oleju po czym dodaj pomidory krojone. Przypraw i duś ok 5 minut. Po tym czasie wbij jajka na pomidory. Smaż (nie mieszaj) na wolnym ogniu do ścięcia się białka. Na koniec posyp świeżą kolendrą. Podawaj z pieczywem (najlepiej z grzankami).
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal: 207
Białko 9,8g
Tłuszcze 10,8g
Węglowodany 19,6g
*Możesz użyć też świeżych pomidorów, ale czas przygotowania się wydłuży. Najpierw sparz pomidory alby usunąć skórkę, potem pokrój je i duś do odparowania większości wody.