Blog

Sałatka batatem, awokado i granatem

Kto ma ochotę na sałatkę, która będzie działa przeciwzapalnie, antynowotworowo i zwiększy naszą odporność?To wszystko możliwe dzięki zawartości związków przeciwutleniających zmniejszających stres oksydacyjny w naszych organizmach.

Taka sałatka to idealna propozycja na lekki lunch lub kolację.

Składniki:

1 batat

1 sałata rzymska mini, ok 100g (może być także rukola, roszponka lub mix sałat)

pół awokado (u mnie odmiana hass)

pół owocu granatu

garść orzechów pekan (albo innych ulubionych)

Sposób przygotowania:

Batata umyć, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi ziołami i piec 35 minut w temperaturze 180 st. Sałatę umyć, porwać, dodać upieczonego batata, pokrojone w paski awokado, owoce granatu i orzechy. Najlepiej smakuje z dressingiem z tahinii, miodu i soku z cytryny lub limonki.

Smacznego!

Wartość odżywcza:

Kcal 555

Białko 9,7g

Tłuszcze 31,3g

Węglowodany 58,2g