Kto ma ochotę na sałatkę, która będzie działa przeciwzapalnie, antynowotworowo i zwiększy naszą odporność?To wszystko możliwe dzięki zawartości związków przeciwutleniających zmniejszających stres oksydacyjny w naszych organizmach.
Taka sałatka to idealna propozycja na lekki lunch lub kolację.
Składniki:
1 batat
1 sałata rzymska mini, ok 100g (może być także rukola, roszponka lub mix sałat)
pół awokado (u mnie odmiana hass)
pół owocu granatu
garść orzechów pekan (albo innych ulubionych)
Sposób przygotowania:
Batata umyć, obrać, pokroić w kostkę, przyprawić ulubionymi ziołami i piec 35 minut w temperaturze 180 st. Sałatę umyć, porwać, dodać upieczonego batata, pokrojone w paski awokado, owoce granatu i orzechy. Najlepiej smakuje z dressingiem z tahinii, miodu i soku z cytryny lub limonki.
Smacznego!
Wartość odżywcza:
Kcal 555
Białko 9,7g
Tłuszcze 31,3g
Węglowodany 58,2g