Uwielbiam placki w każdym wydaniu, od owocowych po te warzywne. Dlatego dziś mam dla Was przepis na placuszki z marchewki i cukinii w wersji bezglutenowej.
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.
Smakują obłędnie, zwłaszcza z najlepszym sosem jogurtowo-czosnkowym.
Musicie spróbować!
Składniki na 1 porcję:
Placki:
1 duża marchew
pół cukinii
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sos jogurtowo-czosnkowy:
1 opakowanie jogurtu (ja użyłam skyr – 150g)
1 łyżeczka miodu
przyprawy: 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce (na dużych oczkach), posól i odstaw na 15 minut. W tym czasie umyj, obierz i zetrzyj marchewkę, także na dużych oczach tarki. Jogurt wymieszaj z płynnym miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Po 15 minutach porządnie odsącz cukinię z wody, dodaj do marchewki, wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Smaż na rozgrzanym oleju (ale na małym ogniu), kilka minut z każdej strony. Podawaj z przygotowanym sosem.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal: 417
Białko 28,25g
Tłuszcze 18,24g
Węglowodany 35,71g