Blog

Placuszki  z cukinii i marchewki

Uwielbiam placki w każdym wydaniu, od owocowych po te warzywne. Dlatego dziś mam dla Was przepis na placuszki z marchewki i cukinii w wersji bezglutenowej.

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.

Smakują obłędnie, zwłaszcza z najlepszym sosem jogurtowo-czosnkowym.

Musicie spróbować!

Składniki na 1 porcję:

Placki:

1 duża marchew

pół cukinii

1 jajko

2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej

1 łyżka oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Sos jogurtowo-czosnkowy:

1 opakowanie jogurtu (ja użyłam skyr – 150g)

1 łyżeczka miodu

przyprawy: 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinię umyj, osusz, zetrzyj na tarce (na dużych oczkach), posól i odstaw na 15 minut. W tym czasie umyj, obierz i zetrzyj marchewkę, także na dużych oczach tarki. Jogurt wymieszaj z płynnym miodem, czosnkiem, solą i pieprzem. Po 15 minutach porządnie odsącz cukinię z wody, dodaj do marchewki, wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. Smaż na rozgrzanym oleju (ale na małym ogniu), kilka minut z każdej strony. Podawaj z przygotowanym sosem.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal: 417

Białko 28,25g

Tłuszcze 18,24g

Węglowodany 35,71g