Blog

Muffinki ze szpinakiem

Co zrobić, gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę, którą zastąpi nam drugie śniadanie i którą można zabrać do: szkoły, pracy, na wycieczkę lub piknik a nie chcemy jeść nudnych kanapek? Odpowiedź jest prosta:

Muffinki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Składniki:

1 szklana mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej

pół szklanki oleju rzepakowego

2 jaja

pół cebuli

1 ząbek czosnku

1 szklanka mleka

200g szpinaku baby

100g sera feta

100g pomidorów suszonych

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przyprawy: pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia

Sposób przygotowania:

Pokrojoną cebulę zeszklić wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodać do nich szpinak i dusić przez ok 5 minut. W tym czasie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka wymieszać z mlekiem, olejem, pokrojonymi pomidorami i fetą. Do masy dodać szpinak i przyprawy po czym połączyć ze składnikami suchymi. Następnie delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i przełożyć do foremek na muffinki (mi wyszło 18 sztuk).Piec 25 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 190 st (góra – dół, bez termoobiegu).

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 muffinki:

Kcal 145

Białko 4,21g

Tłuszcze 8,6g

Węglowodany 12,94g