Co zrobić, gdy mamy ochotę na zdrową przekąskę, którą zastąpi nam drugie śniadanie i którą można zabrać do: szkoły, pracy, na wycieczkę lub piknik a nie chcemy jeść nudnych kanapek? Odpowiedź jest prosta:
Muffinki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.
Składniki:
1 szklana mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jaja
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 szklanka mleka
200g szpinaku baby
100g sera feta
100g pomidorów suszonych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przyprawy: pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę zeszklić wraz z czosnkiem na niewielkiej ilości oleju. Dodać do nich szpinak i dusić przez ok 5 minut. W tym czasie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka wymieszać z mlekiem, olejem, pokrojonymi pomidorami i fetą. Do masy dodać szpinak i przyprawy po czym połączyć ze składnikami suchymi. Następnie delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek i przełożyć do foremek na muffinki (mi wyszło 18 sztuk).Piec 25 min w nagrzanym wcześniej piekarniku do 190 st (góra – dół, bez termoobiegu).
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 muffinki:
Kcal 145
Białko 4,21g
Tłuszcze 8,6g
Węglowodany 12,94g