Babeczki marchewkowe bez dodatku cukru!
Takie wypieki to bardzo prosty sposób na:
– zaspokojenie ochoty na słodkie
– zwiększenie udziału warzyw w codziennym jadłospisie
– dostarczenie beta – karotenu, czyli prowitaminy A, która działa antynowotworowo, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, ma wpływ na prawidłowe widzenie oraz wzmacnia układ odpornościowy.
Pamiętaj, chcąc być zdrowym nie musisz odmawiać sobie słodkości!
Przepis poniżej
Składniki na 18 sztuk:
300g marchwi (np. dwie duże)
180g mąki pszennej
150g oleju
160g erytrolu
3 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Olej wymieszaj razem z erytrolem (uprzednio zmiksowanym w blenderze kielichowym lub malakserze na puder) i cynamonem. Następnie dodawaj jajka, pojedynczo, dokładnie po każdym mieszając. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą i połącz razem ze składnikami mokrymi. Na końcu dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Masę nakładaj do foremek i piecz ok 22 min.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 babeczki:
Kcal: 129
Białko 2,03g
Tłuszcze 9,25g
Węglowodany 18,7g