Blog

Marchewkowe babeczki

Babeczki marchewkowe bez dodatku cukru!

Takie wypieki to bardzo prosty sposób na:

– zaspokojenie ochoty na słodkie

– zwiększenie udziału warzyw w codziennym jadłospisie

– dostarczenie beta – karotenu, czyli prowitaminy A, która działa antynowotworowo, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, ma wpływ na prawidłowe widzenie oraz wzmacnia układ odpornościowy.

Pamiętaj, chcąc być zdrowym nie musisz odmawiać sobie słodkości!

Przepis poniżej

Składniki na 18 sztuk:

300g marchwi (np. dwie duże)

180g mąki pszennej

150g oleju

160g erytrolu

3 duże jajka

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Olej wymieszaj razem z erytrolem (uprzednio zmiksowanym w blenderze kielichowym lub malakserze na puder) i cynamonem. Następnie dodawaj jajka, pojedynczo, dokładnie po każdym mieszając. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą i połącz razem ze składnikami mokrymi. Na końcu dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Masę nakładaj do foremek i piecz ok 22 min.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 babeczki:

Kcal: 129

Białko 2,03g

Tłuszcze 9,25g

Węglowodany 18,7g