Blog

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Jak jeść zdrowo, a przy tym nie marnować czasu na stanie kilka godzin w kuchni, przygotowując odpowiednie posiłki? Już spieszę z pomocą.

Oto przepis na prosty i pyszny a przede wszystkim szybki, 20-minutowy pełnowartościowy posiłek (obiad, lunch lub kolację), czyli:

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Składniki na 2 porcje:

200g makaronu

1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym (130g po odsączeniu)

pół kilograma pomidorów (ok 3 sztuk)

pół cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka śmietany 12%

1 łyżka oleju rzepakowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do nich sparzone, obrane ze skorki, pokrojone pomidory. W tym czasie do osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsącz i wymieszaj z sosem. Przypraw i dodaj śmietanę. Podawaj udekorowane pomidorkami i świeżą bazylią.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji

Kcal 546,6

Białko 31,7g

Tłuszcze 8,9g

Węglowodany 83,15g