Jak jeść zdrowo, a przy tym nie marnować czasu na stanie kilka godzin w kuchni, przygotowując odpowiednie posiłki? Już spieszę z pomocą.
Oto przepis na prosty i pyszny a przede wszystkim szybki, 20-minutowy pełnowartościowy posiłek (obiad, lunch lub kolację), czyli:
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Składniki na 2 porcje:
200g makaronu
1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym (130g po odsączeniu)
pół kilograma pomidorów (ok 3 sztuk)
pół cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania warzyw. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj do nich sparzone, obrane ze skorki, pokrojone pomidory. W tym czasie do osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsącz i wymieszaj z sosem. Przypraw i dodaj śmietanę. Podawaj udekorowane pomidorkami i świeżą bazylią.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji
Kcal 546,6
Białko 31,7g
Tłuszcze 8,9g
Węglowodany 83,15g