Przepis ten to prawdziwy musthave dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Pyszny i z dużą ilością pełnowartościowego białka to idealny pomysł na posiłek dla osoby, która wychodzi rano do pracy, a wraca późnym wieczorem. Nie musi korzystać z jedzenia na mieście, które ocieka tłuszczem i nie pomaga w utrzymaniu sylwetki. Dodatkowo dochodzą także kwestie ekonomiczne. Jedzenie na mieście jest ostatnio drogie, a nie każdy może pozwolić sobie na catering dietetyczny.
Pozostaje więc rozwiązanie: przygotowanie prostych, szybkich posiłków w domu (np. wieczorem).
Przekonałam? Przepis poniżej.
Składniki na 2 porcje:
200g filetu z kurczaka (1 szt)
200g papryki (1 szt)
2 marchewki
pół cebuli
2 ząbki czosnku
150g ryżu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sezamu
przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyj, osusz, oczyść, pokrój w paseczki lub kosteczkę, przypraw i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Paprykę i marchew pokrój w paseczki, cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż przez ok 10 minut, po czym dodaj mieszaninę zrobioną z: sosu sojowego, cukru, mąki ziemniaczanej, oleju sezamowego i połowy szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ugotowanym ryżem i podprażonym sezamem.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji
Kcal: 574
Białko 31g
Tłuszcze 13,5g
Węglowodany 80,3g