Blog

Kurczak w stylu azjatyckim

Przepis ten to prawdziwy musthave dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Pyszny i z dużą ilością pełnowartościowego białka to idealny pomysł na posiłek dla osoby, która wychodzi rano do pracy, a wraca późnym wieczorem. Nie musi korzystać z jedzenia na mieście, które ocieka tłuszczem i nie pomaga w utrzymaniu sylwetki. Dodatkowo dochodzą także kwestie ekonomiczne. Jedzenie na mieście jest ostatnio drogie, a nie każdy może pozwolić sobie na catering dietetyczny.

Pozostaje więc rozwiązanie: przygotowanie prostych, szybkich posiłków w domu (np. wieczorem).

Przekonałam? Przepis poniżej.

Składniki na 2 porcje:

200g filetu z kurczaka (1 szt)

200g papryki (1 szt)

2 marchewki

pół cebuli

2 ząbki czosnku

150g ryżu

1 łyżka oleju rzepakowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cukru

1 łyżka sezamu

przyprawy: pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj, osusz, oczyść, pokrój w paseczki lub kosteczkę, przypraw i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Paprykę i marchew pokrój w paseczki, cebulę i czosnek posiekaj i dodaj do mięsa. Smaż przez ok 10 minut, po czym dodaj mieszaninę zrobioną z: sosu sojowego, cukru, mąki ziemniaczanej, oleju sezamowego i połowy szklanki wody. Doprowadź do wrzenia. Podawaj z ugotowanym ryżem i podprażonym sezamem.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji

Kcal: 574

Białko 31g

Tłuszcze 13,5g

Węglowodany 80,3g