Blog

Kremowa zupa z pieczonej dyni

Dynia to jedno z ważniejszych jesiennych warzyw, pełne antyoksydacyjnych witamin i związków mineralnych które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę.Korzystajmy z niej jak najczęściej, a będziemy cieszyć się piękną cerą i dobrym samopoczuciem.

Będąc na zakupach nie mogłam zatem przejść obok niej obojętnie i dzięki temu powstała pyszna, rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z orientalną nutką.

Składniki:

1 dynia (waga do ok 2 kg np. zwyczajna, hokaido, piżmowa, u mnie makaronowa)

400g marchwi

2 pietruszki (korzeń)

100g pora

pół cebuli

pół selera

150g ziemniaków

2 ząbki czosnku

1 mleczko kokosowe (w puszce)

1 łyżka oleju

2 garście pestek dyni

2-3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

1 papryczka chili

przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, imbir, kurkuma

Sposób przygotowania:

Dynię umyj, osusz i pokrój na 4 części (ostrym nożem). Piecz ok 1,5 godziny w 170 st. W tym czasie przygotuj wywar z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i czosnek pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego liście i ziarenka. Zdejmij skórkę z upieczonej dyni, rozdrobnij i dodaj do wywaru. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz cebulę i czosnek. Gotuj ok 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe (pozostaw kilka łyżek) i gotuj jeszcze kilka minut, po czym przypraw do smaku i zblenduj. Podawaj udekorowane mleczkiem kokosowym, pokrojoną papryczką chili i prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (350g):

Kcal 146,5

Białko 4g

Tłuszcze 7,86g

Węglowodany 12,4g