Dynia to jedno z ważniejszych jesiennych warzyw, pełne antyoksydacyjnych witamin i związków mineralnych które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę.Korzystajmy z niej jak najczęściej, a będziemy cieszyć się piękną cerą i dobrym samopoczuciem.
Będąc na zakupach nie mogłam zatem przejść obok niej obojętnie i dzięki temu powstała pyszna, rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z orientalną nutką.
Składniki:
1 dynia (waga do ok 2 kg np. zwyczajna, hokaido, piżmowa, u mnie makaronowa)
400g marchwi
2 pietruszki (korzeń)
100g pora
pół cebuli
pół selera
150g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 mleczko kokosowe (w puszce)
1 łyżka oleju
2 garście pestek dyni
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 papryczka chili
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, imbir, kurkuma
Sposób przygotowania:
Dynię umyj, osusz i pokrój na 4 części (ostrym nożem). Piecz ok 1,5 godziny w 170 st. W tym czasie przygotuj wywar z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Cebulę i czosnek pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmij z niego liście i ziarenka. Zdejmij skórkę z upieczonej dyni, rozdrobnij i dodaj do wywaru. Dodaj pokrojone ziemniaki oraz cebulę i czosnek. Gotuj ok 30 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wlej mleczko kokosowe (pozostaw kilka łyżek) i gotuj jeszcze kilka minut, po czym przypraw do smaku i zblenduj. Podawaj udekorowane mleczkiem kokosowym, pokrojoną papryczką chili i prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji (350g):
Kcal 146,5
Białko 4g
Tłuszcze 7,86g
Węglowodany 12,4g