Dziś rano wjechało śniadanie idealne, czyli.. Jajko po turecku
Aksamitny sos, jajko w koszulce i grzaneczki..mmm.
To się nazywa dobrze rozpoczęty dzień!
Składniki na 1 porcję:
1 jajko
6 łyżek jogurtu greckiego light
1,5 łyżki masła
2 kromki chleb razowego
garść pomidorków koktajlowych (lub innych warzyw)
ocet
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
Sposób przygotowania:
Jogurt wymieszaj z solą i czosnkiem, rozłóż na talerzu. Do gotującej się wody wlej 3 łyżki octu, zrób wir łyżeczką i wbij do jego środka jajko, po czym chwilę zamieszaj i gotuj do ścięcia się białka. Na patelni rozpuść masło i dodaj przyprawy, smaż chwilę. Na jogurcie ułóż delikatnie ugotowane jajko w koszulce, polej masłem i posyp pieprzem. Podawaj z pokrojonymi pomidorkami i zgrillowanym pieczywem.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal: 472
Białko 31,1g
Tłuszcze 20,3g
Węglowodany 42,01g