Blog

Jajko po turecku

Dziś rano wjechało śniadanie idealne, czyli.. Jajko po turecku

Aksamitny sos, jajko w koszulce i grzaneczki..mmm.

To się nazywa dobrze rozpoczęty dzień!

Składniki na 1 porcję:

1 jajko

6 łyżek jogurtu greckiego light

1,5 łyżki masła

2 kromki chleb razowego

garść pomidorków koktajlowych (lub innych warzyw)

ocet

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z solą i czosnkiem, rozłóż na talerzu. Do gotującej się wody wlej 3 łyżki octu, zrób wir łyżeczką i wbij do jego środka jajko, po czym chwilę zamieszaj i gotuj do ścięcia się białka. Na patelni rozpuść masło i dodaj przyprawy, smaż chwilę. Na jogurcie ułóż delikatnie ugotowane jajko w koszulce, polej masłem i posyp pieprzem. Podawaj z pokrojonymi pomidorkami i zgrillowanym pieczywem.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal: 472

Białko 31,1g

Tłuszcze 20,3g

Węglowodany 42,01g