Kto ma ochotę na pyszny, puszysty deser czekoladowy?Inspiracją było dla mnie czekoladowe ptasie mleczko. Deser ten zawiera dużą ilość białka (w porcji prawie 25g). A nawet z dodatkami ma mniej kalorii niż tradycyjne słodycze.
100g tradycyjnego ptasiego mleczka – 443 kcal
100g deseru czekoladowego (wg mojego przepisu) – 106 kcal
100g deseru z dodatkami (wg mojego przepisu) – 163 kcal
A jeżeli chcesz jeść takie pyszności i jednocześnie zadbać o swoją sylwetkę, skontaktuj się ze mną, pomogę Ci to zrobić.
Poniżej przepis.
Składniki na 2 porcje:
2 opakowania skyru (naturalnego lub waniliowego)
1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka ciemnego kakao
1 łyżka żelatyny w proszku
1 łyżka erytrolu
Sposób przygotowani:
Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej wody razem z erytrolem (nie gotuj). Skyr i jogurt wymieszaj razem z płynnym masłem orzechowym i kakao. Do masy dodaj przestudzony roztwór żelatyny, wymieszaj i przelej do miseczek/pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin, albo na noc.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji – 265g (bez polewy i dodatków)
Kcal: 250
Białko 24,8g
Tłuszcze 7,39g
Węglowodany 27,43g
Wartość odżywcza 1 porcji – 283g (z rozpuszczoną gorzką czekoladą, posiekanymi orzechami laskowymi i pralinką):
Kcal: 461
Białko 27,58g
Tłuszcze 22,61g
Węglowodany 43,25g