Blog

Deser a’la czekoladowe ptasie mleczko

Kto ma ochotę na pyszny, puszysty deser czekoladowy?Inspiracją było dla mnie czekoladowe ptasie mleczko. Deser ten zawiera dużą ilość białka (w porcji prawie 25g). A nawet z dodatkami ma mniej kalorii niż tradycyjne słodycze.

100g tradycyjnego ptasiego mleczka – 443 kcal

100g deseru czekoladowego (wg mojego przepisu) – 106 kcal

100g deseru z dodatkami (wg mojego przepisu) – 163 kcal

A jeżeli chcesz jeść takie pyszności i jednocześnie zadbać o swoją sylwetkę, skontaktuj się ze mną, pomogę Ci to zrobić.

Poniżej przepis.

Składniki na 2 porcje:

2 opakowania skyru (naturalnego lub waniliowego)

1 opakowanie jogurtu naturalnego (150g)

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżeczka ciemnego kakao

1 łyżka żelatyny w proszku

1 łyżka erytrolu

Sposób przygotowani:

Żelatynę rozpuść w połowie szklanki gorącej wody razem z erytrolem (nie gotuj). Skyr i jogurt wymieszaj razem z płynnym masłem orzechowym i kakao. Do masy dodaj przestudzony roztwór żelatyny, wymieszaj i przelej do miseczek/pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin, albo na noc.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji – 265g (bez polewy i dodatków)

Kcal: 250

Białko 24,8g

Tłuszcze 7,39g

Węglowodany 27,43g

Wartość odżywcza 1 porcji – 283g (z rozpuszczoną gorzką czekoladą, posiekanymi orzechami laskowymi i pralinką):

Kcal: 461

Białko 27,58g

Tłuszcze 22,61g

Węglowodany 43,25g