Blog

Ciasto z borówkami

Obłędnie pyszne ciasto z borówkami poleca się na weekend!Do przygotowania polecam także inne owoce: mrożone maliny, truskawki i jagody albo świeże, np. figi.

Składniki:

300g mąki pszennej

170g oleju rzepakowego

kilka kropel esencji waniliowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

250g borówek

150g erytrytolu

5 jaj

Sposób przygotowania:

Mrożone borówki rozmrażamy. Jajka ubijamy z erytrytolem na puszystą, jasną masę (ja zmieliłam wcześniej erytrytol w blenderze). Wlewamy do masy olej i esencję waniliową, cienkim strumieniem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką (tylko do połączenia). Masę przekładamy na tortownicę lub blachę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24cmx24cm, wyłożona papierem do pieczenia) a na wierzch kładziemy borówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 40 min do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (100g):

Kcal 270

Białko 6,13g

Tłuszcze 18,3g

Węglowodany 21,51g