Obłędnie pyszne ciasto z borówkami poleca się na weekend!Do przygotowania polecam także inne owoce: mrożone maliny, truskawki i jagody albo świeże, np. figi.
Składniki:
300g mąki pszennej
170g oleju rzepakowego
kilka kropel esencji waniliowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250g borówek
150g erytrytolu
5 jaj
Sposób przygotowania:
Mrożone borówki rozmrażamy. Jajka ubijamy z erytrytolem na puszystą, jasną masę (ja zmieliłam wcześniej erytrytol w blenderze). Wlewamy do masy olej i esencję waniliową, cienkim strumieniem, cały czas miksując. Na końcu dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką (tylko do połączenia). Masę przekładamy na tortownicę lub blachę (u mnie kwadratowa o wymiarach 24cmx24cm, wyłożona papierem do pieczenia) a na wierzch kładziemy borówki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 40 min do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji (100g):
Kcal 270
Białko 6,13g
Tłuszcze 18,3g
Węglowodany 21,51g