Banalnie proste w wykonaniu ciasto pomidorowe, pachnące pomarańczami i cynamonem to jeden z moich ulubionych wypieków. Bez jaj i mleka a dzięki dodatkowi pomidorów i erytrytolu nie jest tak kaloryczne jak tradycyjna babka.
Składniki:
1 szklanka pomidorów krojonych (bez skórki)
2 szklanki mąki pszennej (ok 340g)
pół szklanki oleju rzepakowego (ok 100g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki erytrytolu (ok 150g)
1 łyżeczka sody
1 banan
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st. Pomidory, olej, banana, skórkę z pomarańczy i erytrytol zmiksować blenderem na puszystą masę. Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do składników suchych wlać mokre i wymieszać do połączenia. Piec około 50 min.
Smacznego!
Wartość odżywcza 1 porcji (ok 70g):
Kcal 154
Białko 2,7g
Tłuszcze 7,16g
Węglowodany 19,38g