Blog

Ciasto pomidorowe

Banalnie proste w wykonaniu ciasto pomidorowe, pachnące pomarańczami i cynamonem to jeden z moich ulubionych wypieków. Bez jaj i mleka a dzięki dodatkowi pomidorów i erytrytolu nie jest tak kaloryczne jak tradycyjna babka.

Składniki:

1 szklanka pomidorów krojonych (bez skórki)

2 szklanki mąki pszennej (ok 340g)

pół szklanki oleju rzepakowego (ok 100g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szklanki erytrytolu (ok 150g)

1 łyżeczka sody

1 banan

1 łyżeczka cynamonu

skórka otarta z 1 pomarańczy

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180st. Pomidory, olej, banana, skórkę z pomarańczy i erytrytol zmiksować blenderem na puszystą masę. Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do składników suchych wlać mokre i wymieszać do połączenia. Piec około 50 min.

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (ok 70g):

Kcal 154

Białko 2,7g

Tłuszcze 7,16g

Węglowodany 19,38g