Blog

Bezglutenowe brownie bez cukru

Jeżeli nie macie zbyt wiele czasu a zjedlibyście coś słodkiego, o smaku czekolady, w dodatku bez cukru i glutenu to musicie przygotować bo superszybkie brownie (czas wraz z pieczeniem to max 30 minut!). Przepis poniżej.

Składniki na dwie porcje:

1 jajko

2 łyżki kakao

50 g mąki ryżowej lub jaglanej

25 g masła

kilka kropel esencji waniliowej

pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

4 łyżki erytrytolu

3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i rozgrzej piekarnik do 180 st, a erytrol zmiel blenderem. Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie do połączenia. Przełóż do kokilek lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Piecz ok 22-25 min (góra- dół, bez termoobiegu).

Smacznego!

Wartość odżywcza 1 porcji (ok 125g)

Kcal 312,2

Białko 7,45g

Tłuszcze 17,85g

Węglowodany 30,6g