Właściwości kopru włoskiego

Właściwości kopru włoskiego

Koper włoski to prastara roślina znana już w starożytnym Egipcie. Warto wiedzieć, że bulwa kopru włoskiego to bogate źródło witamin i minerałów. 100 g świeżego kopru włoskiego zawiera: 0,8mg witaminy A, 93mg witaminy C, 109g wapnia, 2,7mg żelaza, 494mg potasu, 49mg magnezu, 51mg fosforu.

A jakie ma właściwości?

  • Jest doskonałym środkiem dla kobiet w okresie klimakterium, gdyż zawiera fitohormony.
  • Pobudza wydzielanie mleka w okresie karmienia.
  • Jest dobry w każdej formie: jako warzywo, napar, olej.
  • Jest doskonałym środkiem oczyszczającym w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych z powodu zawartych w nim olejków eterycznych – pomaga w problemach trawiennych i wzdęciach, usuwa z jelit gazy i substancje gnilne.
  • Usuwa nieprzyjemne zapachy ciała – 1 litr herbatki koperkowej działa lepiej niż jakikolwiek dezodorant!
Comments are closed.