Właściwości kasztanów

Właściwości kasztanów

Kasztany jadalne rosną dziko w krajach śródziemnomorskich. Dopóki nie zostały wyparte przez ziemniaki w XVII wieku, zajmowały w jadłospisie bardzo ważne miejsce.

100 g kasztanów dostarcza 724 kcal. Zawierają one cenne składniki mineralne i mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, mangan, magnez, potas, wapń i niewiele sodu. A także witaminy: A, E, z grupy B, C (27 mg/100g). Ponadto znajdują się w nich specyficzne substancje czynne (gamma-, amino- i kwas maślany=GABA, aminy biogenne), które potrzebne są w procesie przewodnictwa nerwowego i pobudzania mięśni. Zawierają cenne garbniki (taniny) i bioflawonidy.

100g świeżych kasztanów zawiera 36 g węglowodanów, 8 g błonnika, 2 g tłuszczu, 2,5 g białka i 1,2 g składników mineralnych.

W owocach tych nie ma monocukrów, jedynie 25% skrobi i 10% sacharozy.

  • Kasztany mogą być spożywane w każdej postaci: surowe, w formie mączki, gotowane, pieczone.
  • Świeże owoce kasztana oprócz skrobi, tłuszczów i białka zawierają dużo wysokowartościowych węglowodanów, a więc dużo energii.
  • Pomocne są w usuwaniu stresu, a także w przypadku wszystkich rodzajów osłabienia i wycieńczenia organizmu, w osłabieniu układu odpornościowego.
  • Często stosowane są w takich chorobach jak: AIDS, borelioza, nowotwory, białaczka i choroba Alzheimera.
  • Mają właściwości osłaniające i regenerujące wątrobę. 5 łyżek miodu i 3 łyżki mąki kasztanowej to świetny środek leczniczy na wątrobę!
Comments are closed.