Stosowanie ziół w czasie ciąży

Stosowanie ziół w czasie ciąży

Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety, dlatego należy wtedy zwrócić uwagę na prawidłowe odżywianie. Jednym z kontrowersyjnych tematów w tej dziedzinie jest spożywanie podczas ciąży ziół i naparów ziołowych – można spotkać się z różnymi opiniami na ten temat. Dzieje się tak, ponieważ niektóre zioła mają bardzo silne działanie, silniejsze nawet od wielu leków chemicznych. Dlatego zaleca się szczególną ostrożność w stosowaniu wszelkich leków ziołowych, naparów i herbatek ziołowych.

Zioła, które można spożywać w czasie ciąży, to: koper włoski, rumianek, pokrzywa, mięta pieprzowa, liście malin, mniszek lekarski.

Jednak nawet w stosowaniu tych ziół należy zachować umiar, a najlepiej zawsze skonsultować to wcześniej z lekarzem prowadzącym, szczególnie jeśli przyjmujesz leki. Jeżeli któreś z wymienionych ziół nie były stosowane przed okresem ciąży, nie należy ich wprowadzać do diety, ponieważ mogą wywołać alergię.

Zioła, których należy bezwzględnie unikać w okresie ciąży, to: szałwia, jemioła, piołun, krwawnik, jałowiec, melisa, bylica zwyczajna, przestęp, wrotycz, bagna zwyczajnego, sasanka, marzanna, przylaszczka, muszkatołowiec, ruta, angelika, aloes, mięta polna, senes, kruszyna, żeń-szeń, a także wiele innych mniej znanych, których nie sposób tu wymienić. Należy zwrócić szczególną uwagę na to by nie spożywać ziół moczopędnych. Wymienione powyżej zioła mogą spowodować skurcze i przekrwienie macicy, a nawet poronienie lub przedwczesny poród, krwotok po porodzie, wady płodu czy odwodnienie.

Comments are closed.